Magjia e fjalёs poetike

Libri ёshtё me 268 faqe ku janë pёrfshirё komente, vlerësime, ese, pёr veprat letrare tё parashikuara nё kurikulёn shkollore. Ёshtё material nё ndihmë tё mësuesёve dhe nxёnёsve. Libri ёshtё shkruar nga Musa Vyshka i njohur si pedagog i letёrsisё dhe autorё i shumё librave, si dhe nga Arben Laçka, mësues i letёrsisё, me shumё pёrvojё. Nё libër janë pёrfshirё materiale si mё poshtë:

I-LETЁRSIA GOJORE SHQIPTARE

Gjergj Elez Alia (Popullore) dhe Martesa e Halilit (Popullore)

II-LETЁRSIA GREKE

HOMERI-Iliada (Koment) dhe Iliada (Ese)

ESKILI-Prometeu i mbërthyer

SOFOKLIU-Antigona

EURIPIDI-Medea

Tre poezi të Safos

III-LETЁRSIA ROMAKE

FRANÇESKO PETRARKA -Libri i kёngёve

HORACI –Monumenti

IV-LETЁRSIA E VJETЁR SHQIPE

GJON BUZUKU-Parathёnie e Mesharit, Meshari dhe Gjyqi i Salomonit

MARIN BARLETI-Historia e Skёnderbeut dhe Martesa e Skёnderbeut

PJETЁR BOGDANI-Krijimi i rruzullit dhe Jeta e dhjetë Sibilave

FRANG BARDHI-Apologjia e Skёnderbeut

V-LETЁRSIA E RILINDJES KOMBЁTARE SHQIPTARE

JERONIM de RADA -Kёnga e Serafina Topisё dhe Kёngёt e Milosaos

ZEF SEREMBE-Fytyra e asaj, Elegji (Ese) dhe Vrull

NAIM FRASHЁRI-Fyelli, Gjuha jonё dhe Bukuria

NDRE MJEDA -Andrra e jetёs dhe Vaji i bylbylit

ANDON ZAKO ÇAJUPI -Pas vdekjes dhe Katёrmbёdhjetё vjeç dhёndёrr

VI-LETЁRSIA E PAVARSISЁ

GJERGJ FISHTA -Gjuha shqype, Meshari i malcisё, Lahuta e malcisё, Metamorphosisdhe Jashtё vagabondat

FAIK KONICA – Shqipëria si m’u duk dhe Doktor Gjilpëra

FAN S. NOLI – Syrgjynvdekur; Rent, or Marathonomak! (Ese) dhe  Thomsoni dhe kuçedra

VII-LETЁRSIA E DITЁVE TONA

MIGJENI – Recitali i malësorit, Poema e mjerimit, Legjenda e misrit (Ese), Historia e njenës nga ato dhe Kanga skandaloze

LASGUSH PORADECI – Poradeci   (Ese), Vallja e yjeve, Vdekja e nositit dhe Kënga pleqërishte

ERNEST KOLIQI – Kumbulla përtej murit, Nusja e mrekullueshme dhe Tregtar flamujsh

MITRUSH KUTELI – Vjeshta e Xheladin Beut dhe Lumi i Madh

ALI ASLLANI-Hakёrrim

AZEM SHKRELI – Katër këshilla vetes (Ese)

MARTIN CAMAJ – Një ditë e ka dhe korbi dhe Dy poezi

PETRO MARKO – Nata e Ustikёs

DRITERO AGOLLI – Ora  e  gurit, Ëndrra  e  prerë, Pelegrini, Shkëlqimi dhe rënia e  shokut Zylo dhe Enigma e maleve

ISMAIL KADARE – Kristal, Kush e solli Doruntinën?(Ese), Malli në poezinë e Kadaresë dhe Krishtlindjet në Neё Jork

VIII – LETЁRSIA E HUAJ GJER NЁ DITЁT TONA

ALEKSANDЁR PUSHKIN – Eugjen Oniegin

ERNEST HEMINGUEJ- Macja nё shi dhe Plaku dhe deti (Ese)

ALBERT KAMY -Vrasja e arabit (Nga romani “I Huaji’)

FRANC KAFKA – Procesi